Prosedur Gastroenterologi

Prosedur Gastroenterologi

Gastroskopi, juga dipanggil endoskopi atas, adalah pemeriksaan saluran pencernaan atas (iaitu esofagus, perut dan duodenum) menggunakan tiub panjang, halus dan fleksibel yang mempunyai kamera dan lampu (gastroskop). Gastroskop ini dimasukkan melalui tekak, dan diarahkan ke esofagus anda dan ke dalam perut anda. Ini membolehkan doktor melihat lapisan organ-organ ini. Jika ketidaknormalan dikesan, sampel tisu (biopsi) boleh diambil dan dihantar ke makmal untuk pemeriksaan teliti.

Dari RM888

Kolonoskopi dengan/tanpa biopsi

Kolonoskopi dilakukan untuk mengesan ketidaknormalan dalam usus besar (kolon) dan rektum. Tiub panjang, fleksibel dengan kamera video mini di hujungnya (kolonoskop) dimasukkan melalui rektum untuk membolehkan doktor memeriksa keseluruhan kolon. Semasa kolonoskopi, sampel tisu boleh diambil untuk analisis (biopsi), atau tisu yang tidak normal boleh dibuang, jika perlu.

Dari RM1,588

Endoskopi kapsul

Endoskopi kapsul dilakukan untuk memeriksa secara visual bahagian tengah saluran gastrousus, yang merangkumi beberapa bahagian usus kecil. Kapsul kecil yang mengandungi kamera mini tanpa wayar (saiznya lebih kurang pil vitamin yang besar), ditelan, dan imej dirakam semasa ia bergerak melalui usus kecil. Imej-imej ini direkodkan pada peranti yang dipakai seperti tali pinggang, dan doktor akan dapat melihat imej berkenaan untuk memeriksa sebarang ketidaknormalan.

Dari RM5,950

Prosedur Hepatologi

Parasentesis terapeutik

Parasentesis terapeutik, atau parasentesis bervolum besar, merujuk kepada penyingkiran cecair asites (pengumpulan cecair yang tidak normal) sebanyak mungkin untuk melegakan simptom ketegangan perut dan dispnea (kesukaran pernafasan) pada pesakit yang mengalami sirosis hati, kanser di dalam abdomen dan kegagalan jantung kongestif.

Dari RM5,100

Hubungi Kami Hari Ini!